Vandring med Sundheds- og omsorgsborgmester...

Vandring med Sundheds- og omsorgsborgmester...

21-11-2011

Indre By Lokaludvalg og Natteravnene havde inviteret Københavns sundheds- og omsorgsborgmester Ninna Thomsen med på en nattevandring i Indre By.

Københavns sundheds- og omsorgsborgmester Ninna Thomsen (SF) er trukket i overtræksbukserne og dynejakken denne klare og kolde lørdag aften i november. Hun har nemlig takket ja til at gå en tur med Natteravnene og Indre By Lokaludvalg, som et led til debatten om alkoholpolitik og bevillinger i København.

- Jeg lærer jo ofte sagerne at kende ved at læse en masse papirer inde på rådhuset. Men jeg synes, at det er rigtig vigtigt også at komme ud at se det, jeg arbejder med, med mine egne øjne, siger Ninna Thomsen (SF), sundheds- og omsorgsborgmester i Københavns Kommune.

Natteravnene er nemme at få øje på med deres knaldgule jakker, når de går rundt i byen fredag og lørdag fra 22-02. Mange af de unge reagerer med venlige råb, hilsner eller ligefrem sang, når de ser dem.

- Længe har jeg været natteravn, i det Indre København, synger en ung mand, der står i en klump af mennesker foran Heidi’s. Linjerne fra Rasmus Seebachs populære ørehænger vækker et smil hos Yvonne Hjort og Bente Jeppesen – de to erfarne Natteravne på aftenens hold. 

- Ja, den får vi ofte. Der er mange der synes, at det er vores sang. Vi får også tit knus af de unge.  Så der bliver altid taget godt imod os, bemærker Yvonne Hjort. 

Idéen med Natteravnene er, at de med deres blotte tilstedeværelse skal skabe tryghed i nattelivet. De snakker med de unge, deler bolsjer og kondomer ud og sørger for at der bliver taget hånd om dem, der har fået for meget at drikke eller af andre grunde har brug for en hånd. Målgruppen er primært unge under 20 år.

Natteravnene går i hold af tre. I dag er Indre By Lokaludvalgs næstformand Ole Benny Nielsen også taget med på aftenens vandring. Han og Ninna Thomsen deles derfor om den tredje gule jakke. Sammen med Bente Jeppesen, der er lokaludvalgets repræsentant for Natteravnene, udpeger han de steder for borgmesteren, hvor der ofte kommer klager om nattelivet fra beboerne. 

Bevidstløs i Kattesundet
Strøget, Nikolaj Plads, Købmagergade, Boltens Gård og Vestergade er nogle af de områder, der som regel bliver besøgt mere end én gang på en Natteravns-vandring. Særligt i Vestergade kan det gå vildt for sig. Det gør det også i aften. 

Elektronisk popmusik strømmer ud af et åbent barvindue. Foran Krasnapolsky står store flokke af unge mennesker i kø for at komme ind til den frie bar for 200 kr. Tæt forbi kører taxaerne tæt, mens de spejder efter kunder. Tilsyneladende uden det store held. Det er de færreste, der er sengeklar endnu. 

Et velklædt par i 20’erne med et bekymret udtryk kommer målrettet hen til Natteravnene. Der er en pige, som ligger bevidstløs på fortovet i Kattesundet, fortæller de. 

Småløbende bevæger Natteravnene sig ned til Kattesundet. Her er en gruppe af unge mennesker stimlet sammen om en ung lyshåret pige, der kæmper for at holde sig oppe i en halvt siddende stilling. To politimænd er allerede på pletten. Den ene sørger for at skærme pigen af fra det nysgerrige publikum, der har samlet sig rundt om pigen. Den anden holder øje med en ambulance, der langsomt møver sig vej ned gennem den smalle gade.

- Der er styr på det, konstaterer Bente Jeppesen. 

Efter fire timers vandring i Indre By har Natteravnene inklusiv borgmesteren overstået deres tjans. 

- Det har været interessant at se, hvor mange af Indre Bys gader, der er præget af fest og larm. Nattelivet er jo en del af Indre By, og det synes jeg også, at det skal være. Men jeg ved jo også at der bor mennesker her, så det er jo en balance. Jeg synes, at der har været en positiv stemning, og jeg er meget overrasket over, hvor mange af de unge, der kender Natteravnene, siger Ninna Thomsen.

Sagt til Natteravnene på vandringen...
Er det ikke jer, der deler tamponer ud?
Hvor kan man få noget luft i sit cykeldæk?
Kan jeg ikke få et sæt af det hele?
Ved I hvor jeg kan høre noget 80’er musik eller jazz?

Tak for en god oplevelse!